Mari kita bercerita pasal makan plak! Kelmarin trasa cam nak makan ikan salmon...Pi la cari dengan hubby dekat Manchester Market (bawah Arndell). Jumpak la 3 ketoi dalam satu plate, £4. Murah jgk tu compare to Tesco. Mahai nau kalau beli dekat Tesco.. Ikan² lain, sotong, scallop, kerang yang fresh² pun banyak dijual di situ.
Bok balik...terus wat perapan dia and bake! Nindia resepinya...senang aje...
Bahan² marinate;
Sebatang serai
4/5 biji - Bawang merah
4 ulas - Bawang putih
½ inci - Halia
Perasa tambahan;
Sedikit lada itam
Sedikit garam
Sedikit jus lemon
Bahan² sos;
Sedikit air
Planta/Margerin/Butter
Lemon/Limau nipis
- Blend bahan² marinate tu sampai hancus...untuk perasa tambahan, boh garam, lada itam dgn jus lemon sket secukup rasa...then marinate la ikan² tu...sejam pun cukup dah..Nak marinate lama lagi pun bulehh... :D
- Dah cukup sejam, panaskan oven 325°C. Bakaq ikan tu sampai lembut. Kalau yang suka garing² tu, bakaq la lama sikit. Senang kata, ikut suka hati la nak bakaq lama mana pun. Tepuk dada tanya selera okeh!
- Then sementara tunggu ikan duk tgh bakaq tu, boleh la prepare untuk sos dia pulak.. Bahan² sos td tu dipanaskan atas api yg sederhana. Stir sampai jadi pekat.
- Dah siap sos, terus tuangkan atas ikan² yang dah siap dibakar td. Panas² tu tuang trus.
- Nak bagi cantik lagi, tabur spring onion yg da dihiris halus² atas hidangan td.
- Siap! Dah buleh makan bersama nasi putih yg tgh berasap² lg.wahhh!
Senang kan? kan? Bahan² pun boleh ghobek² peti ais mesti suma dah ada..
Hasilnya...tadaaa...
Baked salmon with lemon sauce |
Takla cantik sangat...Tapi rasa dia buleh tahan jugak la..Leh repeat lg pasni... :)
Mari makan!!
eh, akak ukur ke halia tuh, smp setengah inci.. hahaha
ReplyDeletemestila ukur...nk masak kena bwk pembaris...kalau boleh pembaris pjg tau! hahaha...
ReplyDeleteari Jumaat(Dublin cuti) aimi try!!!!
ReplyDeleteha try2...selamat mencuba! ;)
ReplyDeletebalik nie nk akak wat kat yani pulaks...ne aci abg ja dpt mkn...
ReplyDeleteunfair!
boleh je syg.. tp yg penting kita pi serang secret recipe dulu okeh! choc indulgence!! owhh...
ReplyDelete